Sommeljee ja lobamokk

Kõikide nende aastatega saan ma üha rohkem aru, et veinist ja targast tarbimisest on vaja rääkida. Rääkida keeles, mis on igaühele arusaadav. Vein ei peaks olema üksikute snoobide privileeg, vaid seltskonda ühendav ja taju kasvatav vahend. Erinevate degustatsioonide läbiviimisel näen ikka ja jälle väärarusaamasid, mis võiks juba ammu unustuste hõlma vajuda. Kas pudeli põhjas olev auk siis ikka määrab kvaliteeti? Kas keeratav kork tähendab madala kvaliteediga veini? Kas alla 10 euro ühtki head veini tõesti ei saa? Või kas hõbelusikas avatud mullipudelis ikka hoiab mulli pudelis?


Mul on rõõm näha, et oled sattunud Veits Veini lehele kolama!

Mina olen Helen – sommeljee ja lobamokk.

Minu teekond restoranimaastikul algas 2004 aastal. Esimesest suvetööst on 21 aastat möödas, kuid kuidagi olen kõik need aastad erinevates rollides toitlustuse ja teenindusega seotud olnud. Pidades nii abikoka, nõudepesija, teenindaja, restorani juhataja, sommeljee kui ka restorani tegevjuhi ametit erinevates tuntud Eesti restoranidest Pärnu Steffani pitsast, Pädaste mõisa ja Hiltoni hotellini välja. Vahepeal on tehtud ka müügi- ja turundustööd.

Veinidega sain lähemalt sina peale läbi Eesti Sommeljeede Erakooli 3 erineva kursuse. 2016 aastal sain taskusse sommeljee diplomi. Eesti Sommeljeede Erakool on suurepärane kohalik väljund igale teenindussektori töötajale, kes veinist rohkemat teada soovib. Koolitajad on tuntud tegijad ning tuge ja tutvusi jagub igale veinisõbrale. 2024 otsustasin oma teadmisi värskendada ning omandasin rahvusvahelise WSET Level 3 sertifikaadi. Eks näis kas tulevikus ka WSET Diplomat jahtima lähen.

Nende veiniküllaste aastate jooksul on sündinud üks tore üritustesari nimega Veinikino, mis on tänaseks juba 6 aastat kestnud. Olen Põltsamaa Veinipäevadel saanud osaleda Veini Stand-up üritusel ja viinud läbi hulgaliselt erinevaid maitsmisi nii era- kui äriklientidele.

Kõikide nende aastatega saan ma üha rohkem aru, et veinist ja targast tarbimisest on vaja rääkida. Rääkida keeles, mis on igaühele arusaadav. Vein ei peaks olema üksikute snoobide privileeg, vaid seltskonda ühendav ja taju kasvatav vahend. Erinevate degustatsioonide läbiviimisel näen ikka ja jälle väärarusaamasid, mis võiks juba ammu unustuste hõlma vajuda. Kas pudeli põhjas olev auk siis ikka määrab kvaliteeti? Kas keeratav kork tähendab madala kvaliteediga veini? Kas alla 10 euro ühtki head veini tõesti ei saa? Või kas hõbelusikas avatud mullipudelis ikka hoiab mulli pudelis?

Olles ise erinevatel veiniüritustel käinud märkan pahatihti, et keskendumine on eelkõige koolitaja soovil "oma tarkust jagada", mitte koolitatavate harimisel. Nähes seeläbi ruumist lahkumas inimesi, kes tunnevad end ebamugavalt alaväärsena, kuna nende senised teadmised ei ole olnud piisavad, et koolitaja jutust täiel määral kasu lõigata. Koolitaja seisukohast samas arusaadav. Tema "lihtne tase" on hoopis midagi muud kui tavatarbijal.

Siin ma siis nüüd olen. Sooviga veinimaailma igaühele arusaadavamaks muuta. Väikesed sammud korraga. Lihtsalt ja inimlikult. Olgu selleks siis valitud maitsmised, õppimist soodustavad veinipusled või lihtsalt vahetu vestlus. Lõppeks on meist igaühel unikaalne maitsemeel, muutlik ja mõjutatav – ajas arenev. Veinimaailm on suur ja lai, meie enda pisike Eestimaagi areneb ses vallas jõudsalt. Kui oled valmis sellesse põnevasse maailma sukelduma, siis tulen sulle meeleldi suunajaks ja kaasrändajaks.

Lisa kommentaar

Email again: